Replika emdirme yöntemi ile Ti-6Al-4V metalik köpüklerin üretim parametrelerinin optimizasyonu ve karakterizasyonu

Author :  

Year-Number: 2025-1
Yayımlanma Tarihi: 2025-01-15 13:26:45.0
Language : İngilizce
Konu : Metal
Number of pages: 1-11
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Trabeküler diş implantları düşük özgül ağırlıkları ve osseointegrasyona uygunlukları nedeniyle ilgi görmüştür. Ti-6Al-4V alaşımları biyouyumlulukları, yüksek mukavemetleri, korozyon dirençleri ve düşük elastik modülleri nedeniyle diş implantlarında yaygın olarak kullanılır.

Bu çalışma, diş implantları için ön malzeme olarak replika emdirme yöntemini kullanarak trabeküler yapılar üretti. Toz boyutunun sedimantasyon, dağıtıcı varlığı ve miktarı ve çözelti pH'ının bulamacın viskozitesi üzerindeki etkileri, optimum parametreleri belirlemek için araştırıldı. Üç farklı gözenek boyutuna sahip Ti-6Al-4V süngerler, 20 ppi, 25 ppi ve 30 ppi poliüretan süngerler kullanılarak üretildi.

Faz analizi ve mikro yapısal incelemeler, gözenekli süngerlerin başarılı bir şekilde üretildiğini doğruladı. Sertlik testleri ortalama 460 HV değerini gösterdi ve gözenek boyutunun mikro sertlik üzerinde önemli bir etkisi yoktu. Sıkıştırma testleri, emdirme homojenliğinin önemini vurguladı. Anodizasyon, yüzey pürüzlülüğünü iyileştirdi. Elde edilen sonuçlar üretilen süngerlerin dental implant uygulamaları için uygun olduğunu göstermiştir.

Keywords

Abstract

Abstract

Trabecular dental implants have gained attention due to their low specific gravity and suitability for osseointegration. Ti-6Al-4V alloys are commonly used in dental implants for their biocompatibility, high strength, corrosion resistance, and low elastic modulus.

This study produced trabecular structures using the replica impregnation method as pre-materials for dental implants. The effects of powder size on sedimentation, dispersant presence and amount, and solution pH on viscosity of slurry were investigated to determine optimal parameters. Ti-6Al-4V sponges with three different pore sizes were fabricated using 20 ppi, 25 ppi, and 30 ppi polyurethane sponges.

Phase analysis and microstructural examinations confirmed the successful production of porous sponges. Hardness tests revealed that the average microhardness of the produced foam was 460 HV, and the pore size did not significantly influence the microhardness. Anodization improved surface roughness. The results demonstrated that the produced sponges can be suitable for dental implant applications.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics